Ioana Man
Ioana este una dintre artistele pe care o urmărim de mult timp ce ne-a atras atenția datorită legăturii dintre arhitectură și pictură. Deși par două domenii diferite, în lucrările ei, cele două se suprapun aducând în prim plan elemente inedite.
Astfel, ne-am gândit să împărtășim cu voi o parte dintre principiile după care se ghidează în arta sa pentru a înțelege cum gesturile și privirile simple de pe-o pânză se împletesc cu univers profund, alcătuit din emoții pure.
Cuvintele Artistului
ARHITECTURA | PICTURA
Deși simt adesea că se echilibrează reciproc, am simțit pictura ca o eliberare morfologică de la constrângerile tehnice și tehnologice care ghidează adesea un concept arhitectural.
Așa cum arhitectura e un joc dansant al volumelor în lumină, în pictură lumina personalizează, se joacă cu trecerile de la culoarea obiectivă la cea subiectivă. Pânza devine locul unde un concept are viața lui proprie și așteaptă să se materializeze într-un mod nemijlocit, fără a se limita la suprafața fizică a suportului. Conceptul în pictură provine dintr-un dialog direct dintre o emoție personală trăită și o emoție livrată, neîntâmplată, fiindcă emoțiile sunt singurul lucru pe care îl putem manipula în favoarea sau defavoarea noastră. Un schimb de replici cromatice între ceva consumat, ceva efemer și o instanță care devine perenă prin culoare, ceva ce instigă la așteptare, la surprindere.
CONCEPT ARTISTIC
Până în prezent, conceptul meu artistic este unul dinamic, într-o căutare continuă a unei identități; încercarea sa descrie un sentiment, apelează la elemente-stimul care aduc la suprafață din memorie, într-o manieră sinestezică printr-un iz, o atingere, o strălucire, conturul unei stări. De ce conturul? Pentru că filtrul memoriei lasă să mai fie vie doar o aură diafană, un fel de zbor al gândului, o reminescență redată prin transparența culorilor. Tema generală pe care o abordez în pictură este feminitatea. Atât mimetic, prin portrete, nuduri, fragmente ale corpului, cât și simbolic, prin compoziții florale sau citadine arhitectural conceptuale.
Temele abordate, începând ca un studiu în urmă cu 4-5 ani, aduc în prin plan o stare transmisă prin materialitate, textură, culoare, dincolo de niște forme clar definite.
Sinestezie
Tehnică : ulei pe pânză
Dimensiune: 50×35 cm
An: 2019
„Dincolo de un mimetism, așa cum arta picturală contemporană nu se rezumă doar la vizual, lucrarea face apel la simțul tactil prin tușele de culoare volumetrice care încadrează portretul într-o oglindă de emoții. Profunzimea privirii vrea să transmită o stare de nostalgie care învăluie asemenea unei aure.”
"Culorile deschise simbolizează o puritate mai presus de o valență morală, o stare incipientă când ești mult mai receptiv și sensibil la detaliile care reușesc să transmită emoții, își pierd neutralitatea și capătă structura cromatică prin ceea ce preia prin reflexie din atmosfera locului. Lucrând cu texturi și tușe care rămân într-o stare destructurată, dincolo de forme clare, culoarea ca și o caracteristică a materialității și un produs a luminii, aici devine o rezultantă a jocului de reflexii. Lipsa unor definiri clare lasă privitorul să își acceseze propriile emoții prin intermediul memoriei, intrând într-un joc sinestezic, a unor culori tactile, chiar culori cu proprietăți olfactive."
Ipostaza Albastră 1 – 3
Tehnică : ulei pe pânză
Dimensiune: 40×30 cm
An: 2020
„Lucrările încearcă o descriere dinamică și în continuă transformare, a unei stări diafane, caracteristice feminității pure. Albastrul, dincolo de valența cromatică, este o stare, o traire rece care pune în valoare prin contrast căldura unor episoade onirice. Petele destructurate care conturează figurile oferă dinamism și subliniază efemeritatea unor momente care vor astfel să își manifeste perenitatea prin culoare.”
Lucrările au fost expuse în cadrul Expozitiei colective, ‘El arte del alma rumana’ –
Galeria de Arte Ulmacarisa, colaborare cu Galeria GOYART, Madrid, Es
„Seria celor două ipostaze feminine simbolizează eliberarea din pupă, o transcendență feminină ca proprie devenire și întrupare. Vălul cromatic care se regăsește în ambele scenarii, sugerează antitetic o desprindere dintr-o îmbrățișare metaforică cu propriul eu și în același timp cu multiplele fațete ale descoperirii de sine.”
Faded Memories 1
Tehnică : ulei pe pânză
Dimensiune: 70×50 cm
An: 2019
„Emoția unei amintiri a unui loc e accentuată prin prezența absenței, a difuzului, a incertitudinii datorată filtrelor temporale. Siluetele schițate generează un fel de dans abstract al mediului urban, animându-l și dându-i o dinamică aparte, specifică orașelor mari.”
Iarna
Tehnică : ulei pe pânză
Dimensiune: 35×27 cm
An: 2016
Uneltele de compoziție ale lucrării sunt rozurile luminii hibernale care lasă vie silueta unor arbori pe fundaluri conturate de cețuri. Antitezele grafice accentuează răceala anotimpului folosindu-se de contraste inedite spre o stare de reverie.
Nud
Tehnică : ulei pe pânză
Dimensiune: 50×35 cm
An: 2019
„Lucrarea, inspirată din poziția statuară a unui înger, se individualizează prin poziția mâinilor, poziție de oferire a propriei îmbrățișări, care dă sugestia de introspecție, analiză interioară, meditație. Cromatica tinde să introducă privitorul în atmosfera unui vis.”
Alb Rose
Tehnică : ulei pe pânză
Dimensiune: 35×45 cm
An: 2017
„Tema florală abordată aduce în prim plan o stare transmisă prin materialitate, textură, culoare, dincolo de niște forme clar definite. Florile de culori deschise simbolizează puritatea mai presus de o valență morala. Puritatea, ca stare incipientă de a fi receptiv și sensibil la detalii care reușesc să transmită emoții. Albul își pierde neutralitatea și capătă structură cromatică prin ceea ce preia din atmosferă, cromatica fiind o rezultantă a jocului de reflexii dintre diafanul florilor și lumină.”
Ploaie
Tehnică : ulei pe pânză
Dimensiune: 22×22 cm
An: 2017
Cele două miniaturi citadine sunt învăluite de o dinamică cromatică care este dată de jocul de lumini și reflexii, de efectul apei, de străluciri și asocieri volumetrice de tușe de culoare. Prinvindu-le, are loc o întâlnire cu galbenul cald al luminii și apoi cu atmosfera ploii, lucrările depliind mai multe planuri narative de contemplație.
I’M